Płyta żeliwna do Bio Grilla " PARTY" z serii ArchiGMT
Dane techniczne
- Szerokość (cm) 40,00
- Głębokość (cm) 25,00
- Materiał wykonania płyty: żeliwo
- Kolor czarny matowy
- Rodzaj: do modelu biokominka Party, jako uzupełnienie o funkcję do grillowania
Płyta z tej aukcji jest dodatkiem do biokominka Party, dostępnego na innych naszych aukcjach Allegro.
Płytę po zdjęciu z biokominka można wykorzystywać do innych celów (kuchenka gazowa i indukcyjna, ognisko itp.).
Do użytku na zewnątrz, oraz w domu.
Płyta żeliwna po umieszczeniu na biokominku Party Archigmt staje się grillem stołowym.
JAKOŚĆ
Płyta jest trwała i bardzo łatwa w utrzymaniu czystości.
Po użyciu płytę żeliwną czyści się szorstkim zmywakiem z płynem do mycia naczyń z dwóch stron.
Właściwości dwustronnej płyty grillowej:
- Doskonałe przewodnictwo ciepła, które równomiernie rozchodzi się po całej powierzchni pyty grillowej. Płyta żeliwna wolno się rozgrzewa i wolno stygnie. To zupełnie inna jakość smażenia niż w przypadku płyt aluminiowych, które nagrzewają się błyskawicznie i stygną w tempie ekspresowym natychmiast po zdjęciu z ognia.
- Uniwersalność – płyty grillowe żeliwne doskonale nadają się na różne typ kuchenek: ogniowe, gazowe, ceramiczne, indukcyjne.
- Odporność na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia powłoki, zadrapania. Trwałość wpisana jest w żeliwo.
- Naturalny materiał, pozbawiony chemicznych dodatków i wyrabiany w naturalny, niechemiczny sposób.
- PŁYTA GRILLOWA WYKONANY METODĄ CIŚNIENIOWEGO ODLEWU PŁYNNEGO ŻELIWA.
- Dwustronna- ruszt i płaska powierzchnia do zróżnicowanych potraw
- Ciężka i solidna- 4kg
Czy potrawy z płyty żeliwnej są zdrowe?
Płyta żeliwna do biokominka Party i nie tylko, umożliwia przygotowanie nie tylko pysznych, ale przede wszystkim zdrowych posiłków. To świetna alternatywa dla tradycyjnego smażenia w dużej ilości oleju – mięso jest smaczne i bardziej soczyste, a przy tym zachowuje wiele substancji odżywczych. Dodatkowo, wybierając płytę zamiast patelni, możesz ograniczyć użycie niezdrowych tłuszczów.
Jak grillować na płycie żeliwnej?
Prążkowana powierzchnia płyty żeliwnej przypominającej patelnię po jednej stronie świetnie nadaje się do grillowania mięs i warzyw, natomiast gładka po drugiej stronie jest idealna do przygotowywania delikatnych ryb, owoców morza czy jajek.
Ze względu na duży ciężar płyty bardzo długo utrzymuje ona temperaturę, szybko i równomiernie się nagrzewa oraz oddaje to ciepło do grillowanych potraw. Płyty wykonane z żeliwa należy pokrywać olejem, w celu konserwacji oraz aby nie przywierały do nich grillowane potrawy.
1. Kładziemy naoliwioną płytę żeliwną na wierzch np. biokominka . Po ok. 20 min płyta osiąga w centralnym punkcie temperaturę 200 stopni Celsjusza. Wówczas kładziemy nasze potrawy do grillowania bezpośrednio na ruszt żeliwny, lub w folii aluminiowej do grillowania.
4. Po użyciu grilla, kiedy wszystko wystygnie, zdejmujemy tylko płytę żeliwną i myjemy szorstkim zmywakiem/szczoteczką z płynem do naczyń z dwóch stron.
Pierwsze użycie płyty żeliwnej
Przed pierwszym użyciem płyty żeliwnej należy ją umyć używając wody z płynem do mycia naczyń, następnie wysuszyć używając ręcznika papierowego. Połóż płytę żeliwną na biokominek „Party” i rozgrzej, aby wypalić bakterie. Następnie pokryj płytę olejem. Korzystamy z niej jak z żeliwnej patelni. Właściwości płyty wykonanje z żeliwa będą się ulepszać wraz z użytkowaniem. Płyty nie wolno myć w zmywarce!